יועץ הידרולוגיה
ייעוץ הידרולוגיה - מומחיותו, תפקידו, וכיצד הוא משתלב בתהליך הבניה הירוקה
האם שמעתם פעם על המקצוע יועץ הידרולוגיה? בואו להכיר את מי שדואג שמי הגשם מגיעים למקום הנכון בתהליך הבניה. יועץ הידרולוגיה, מייעץ, מתכנן, מוביל את צוות הפרוייקט ומאשר את התוכניות מול הועדה לבניה הירוקה.
מהי הידרולוגיה?
הידרולוגיה היא תחום המדע שמתעסק במים שאינם חלק מהאוקיינוסים או האטמוספרה – מאגרי מים כמו נהרות ואגמים, תעלות וגם מי התהום. בשפת המקצועית, מי גשם שמתחילים לזרום על פני הקרקע, נקראים ‘נגר עילי’. ההידרולוגיה נושקת לתחום הבניה בעיקר בהקשר של ניהול נגר עילי, מי התהום וניקוז מי גשם במגרש הבנייה.
חוק התכנון והבנייה מחייב עמידה בייעדים של ניהול מי נגר, במטרה:
- להעשיר את מי התהום
- למנוע הצפות של מערכת תיעול הנגר האזוריות.
מי הנגר משפיעים על תכנון סביבת המבנה וחלק מתוכנית הבנייה צריכה לקחת בחשבון ניקוזים, סלילת תעלות ותכנון ניתוב וחלחול מי הנגר.
מהו הידרולוג?
הידרולוג או יועץ הידרולוגיה הוא איש מקצוע שמתמחה בייעוץ ותכנון לבנייה בתחום מי התהום ומי הנגר העילי. חישוב זרימה והצטברות של מים הוא חלק משמעותי בתכנון פרויקט בנייה. התייחסות מקצועית ונכונה לנגר העילי הנוצר בפרויקט עוד בשלבי התכנון המוקדמים יכולה למנוע כשלים מאוחרים בתכנון ובביצוע – ועל כן קיומם וחשיבותם של הידרולוג בתהליך בנייה ירוקה.
תפקידו של ההידרולוג
תפקידו של ההידרולוג בתכנון הפרויקט הוא לחשב ולתכנן מראש את המשתנים שקשורים למים: חישוב כמויות הגשם והנגר העילי השנתי, הצפויות במצבי קיצון, זיהוי נקודות האגירה של המים: אפיון זרימה והיקוות של מי הגשם, בדיקת הקרקע והסביבה של האתר, נתיבי זרימה, חישוב כמויות ספיגה וחלחול וההנחיות החלות על הפרויקט לצורך גיבוש המלצות ותכנון פתרונות למאגרי מי נגר.
מה עוד הידרולוג עושה?
חוץ מחישוב הנתונים הקיימים באתר והכנסתם למערכת החישובים במהלך התכנון הידרולוגים אמורים גם לבצע הערכה של ההיתכנות להצפה או שחיקת המבנה בגלל נזקי המים. ההידרולוג הוא זה שנותן את האישור לכך שהפרויקט אפשרי מבחינה סביבתית.
בנוסף ההידרולוג כנראה ידע להמליץ על מנגנונים נחוצים לאתר כמו נקודות לאיסוף מי גשמים, המלצה על מערכות ניקוז מסוימות בפרויקט, תכנון נתיבי מי השפכים, תכנון גגות מתאימים לתנאי הסביבה ואפילו לעזור לתכנן מערכות ירוקות כמו מערכות למחזור ושימוש במי גשמים לצרכים מסוימים במבנה הסופי.
ההידרולוגים לא נועדו רק לחשב את הנתונים הקיימים באזור אלא גם להמליץ על פתרונות ולייעל את אתר הבנייה והפרויקט מבחינת קיימות ושימוש במים.
איך הידרולוג משתלב בבנייה הירוקה?
הבנייה הירוקה היא תחום שמתעסק בבנייה ידידותית לסביבה. הבתים הירוקים הם פרויקטים שמפחיתים לטווח הארוך את הפגיעה בסביבה והבתים הירוקים אמורים להיות יעילים מבחינת שימוש במשאבים מבחוץ. לדוגמא בתים ירוקים לרוב ימחזרו מי גשמים, ישתמשו מחדש במי שפכים, יעזרו בפאנלים סולאריים לצורך אנרגיה ובאופן כללי יתוכננו כך שהם יצרכו כמה שפחות ממשאבי הטבע ויהיו ידידותיים לסביבה.
גם תהליך הבנייה של הבנייה הירוקה הוא ידידותי לסביבה מבחינת החומרים ומבחינת שיטת העבודה. ההידרולוגים מומחים בתחום המים בפרוייקט ומייעצים בנושא של השהיה וחלחול של מי הנגר העילי שנוצרים במגרש. הידרולוג יכול להציע תכנון עקרוני והנחיות לתכנון מפורט של מערכות חלחול, ניקוז והשהיית מי גשם תוך ניצול וחסכון של משאבים.
מה זה 'ניהול נגר עילי'?
כאשר גשם יורד על תא שטח, חלק ממי הגשם נספגים בקרקע או מתאדים. שאר המים, המתחילים לזרום על פני הקרקע, נקראים ‘נגר עילי’.
למה צריך דוח הידרולוגי - הנקרא גם: דו"ח ניהול נגר עילי?
חוק התכנון והבנייה (באמצעות תכניות מתאר ארציות, אזוריות ומקומיות) ותקן בנייה ירוקה 5281 מנחים כי חובה להתייחס לסוגיית הנגר העילי הנוצר במגרש עוד בשלב התכנון, ומנחים להציג פתרונות לניהול הנגר על מנת למנוע הצפות ו/או להעשיר איתו מי תהום.
מה תפקידו של היועץ ההידרולוגי?
- ביצוע סקירה הידרולוגית – תפקידו הראשון והחשוב ביותר של כל הידרולוג הוא לאסוף מידע רלוונטי מקיף על הקרקע, מי התהום, המשקעים, התכניות התקפות על הפרויקט, ועל התכסית המתוכננת בפרויקט. הסקירה תכלול את הנתונים על מאגרי מי התהום, הסיכויים להצפות ונזקיהן, חיזוי של נפחי מי הנגר הצפויים ושל כושר חידור הקרקע באזור. הסקר ההידרולוגי ישמש לאורך כל הפרויקט כנקודת המשען לתכנון מערכות הניקוז והפיתוח.
- תכנון ויעוץ – התפקיד השני של ההידרולוג הוא יישום ממצאים מהסקר הידרולוגי לתכנון הבנייה והפרויקט. תפקידו של ההידרולוג הוא לייעץ לאורך כל תהליך התכנון והבניה לפי הסקר שביצע ומתוך הניסיון והמומחיות שלו. הייעוץ ההידרולוגי יימשך לאורך כל התהליך משלב התכנון ועד לגמר ביצוע הפרויקט.
- הצעות לייעול – תפקידו השלישי של ההידרולוג הוא לייעל ולשפר את תהליך התכנון כדי למנוע נזקים וכדי להגיע לבנייה ירוקה יותר. ההידרולוג אמור להציע רעיונות הקשורים למי הגשמים, נקודות איסוף ומניעת הצפות, ורעיונות חדשים שיעזרו להפוך את הפרויקט לירוק וחסכוני יותר.
- תקנים ואישורים – תפקידו הרביעי והאחרון של ההידרולוג הוא השגת האישורים הנדרשים לבנייה מוועדת התקנים. ההידרולוג אמור לעזור לכם לגשר אל הגורמים הרלוונטיים ולהשיג אישורים לבנייה.
מה כולל דו"ח הידרולוגי?
דו”ח הידרולוגי לניהול נגר עילי למגרש יכלול נתוני רקע על הפרויקט, סקירת תכניות תקפות, מדידת שטחים וחישובי ספיקות נגר, הצבת יעדים לתכנון פתרונות ניהול נגר, בחינת חלופות, ולבסוף, הצעת אסטרטגיה לניהול מי נגר במגרש.
השפעת שינויי האקלים על ניהול מי נגר
כיצד תכנון הידרולוגי יכול להתמודד עם עלייה בכמות המשקעים ותדירותם?
התחממות כדור הארץ גורמת לשינויים במשטר הגשמים, ולכן חשוב לתכנן מערכות שיתמודדו עם גשמים עזים ותנאי קיצון. עלייה בטמפרטורות והתגברות תופעות אקלימיות קיצוניות מגבירות את הסיכון לשיטפונות ולהצפות בערים ובאזורים כפריים. פתרונות כגון אגני חלחול, מאגרי מים חכמים, ותעלות ניקוז טבעיות יכולים לעזור להפחית את הסיכונים ולהבטיח ניהול מים יעיל ובר-קיימא. כמו כן, שימוש במודלים חישוביים מתקדמים מאפשר לחזות דפוסי משקעים ולתכנן אתרים כך שיפחיתו נזקי מים ויסייעו בשמירה על משאבי הטבע.
מה הקשר בין הידרולוגיה לבנייה ירוקה?
תקן 5281 לבנייה ירוקה מחייב מתן התייחסות לנושא מי נגר עילי במגרש.
במסגרת עמידה בדרישות התקן לבניה ירוקה, יש להציג התייחסות ופתרונות לתחום ניהול הנגר העילי על פי ערכי מינימום שנקבעו בתקן.
לשאלות ותשובות נוספות בנושא יועץ בניה ירוקה – לחץ כאן
צוות יועצי הבנייה הירוקה של EVERGREEN ילווה אתכם לכל אורך התהליך בהתאם לדרישותיכם ולמסגרת התקציבית בפרויקט. אנחנו יודעים להתאים את הפתרונות האפשריים להשקעה הכספית הרצויה מטעם החברה, היזם או מנהל הפרויקט ובעזרת תכנון נכון ומוקדם ניתן להשיג את אישור הבניה הירוקה במהירות, בהתאמה לכל תקציב ובצורה יעילה ומבוקרת שאינה מתפשרת על איכות התוצר הסופי.
לקבלת הצעת מחיר - צרו קשר עכשיו!
היתרונות שלנו

תהליך פשוט ונוח

משתלבים עם התכנון שלך ולא מוסיפים עליו

חיסכון בזמן ובמשאבים
