התקופה האחרונה גרמה למשפחות רבות בישראל להבין שחובה שיהיה להן ממ״ד או מקלט קרוב לבית. בין אם אתם בדיוק לפני תחילת פרויקט בניה פרטי או בבניין, מחפשים לשדרג את הבית שלכם או לבצע שיפוץ נרחב שיכלול גם הוספת ממ״ד, חשוב שתוודאו כי התוספת שאתם מתכננים עומדת בתקן בנייה ירוקה, בתקן התרמי וכן בתקני הבטיחות של פיקוד העורף. במאמר זה נספר על עקרונות הבנייה הירוקה והיכן הן פוגשות בניית ממ״ד או מקלט, נסביר כיצד ניתן להפוך את הליך התכנון והבנייה של מממ”ד לירוקים יותר ובאילו קטגוריות הוא צריך לעמוד כדי להיחשב כתקני.
מהי בעצם בנייה ירוקה
בנייה ירוקה היא הכלי המרכזי למען השגת אימפקט שלילי מינימלי על הסביבה ועל כדור הארץ במהלך תכנון בנייה ופיתוח של פרויקט בנייה. בנייה ירוקה תכלול התחשבות במגוון של גורמים, כמו למשל:
- בחירת אתר הפרויקט
- צפיפות הבניה בתוך השכונה הקיימת
- חסכון אנרגטי בעת תכנון, בניה ופיתוח הפרויקט
- חסכון מים באתר הפרויקט
- טיפול אקטיבי במי נגר
- עקרונות אקולוגיים שונים
- שימוש בחומרים ירוקים בעת הבנייה ועוד.
חשוב לציין כי כל פרויקט מציג אתגרים שונים, ובעזרת בעל מקצוע מומחה בבניה ירוקה ניתן לנווט את המכשולים הללו ולהגיע לתוצאה נהדרת בעזרת בנייה ירוקה שעומדת בכל התקנים, כולל תקן בניה ירוקה 5821 אשר מתעסק בבחינת אופנים שונים בהם מבנה יכול להיחשב כירוק ובתקן התרמי 1045 המציע אפשרויות לשיפור הנוחות התרמית במבנה.
מי נחשב מומחה בענייני בניה ירוקה
כשאנו ניגשים לפרויקט ומחפשים לעמוד בתקנים הסביבתיים, כמו תקן בניה ירוקה או תקן תרמי על מנת לשמור על הסביבה וכן לבצע בניית מקלט או ממ״ד ירוק – למי פונים? אדריכל לבניה ירוקה הוא התשובה. אדריכל לבניה ירוקה הינו איש מקצוע אשר מוסמך לפקח ולפתח את פרויקטי הבניה הירוקה השונים, כמו למשל בניית מקלט או ממ״ד ירוק. אדריכל לבניה ירוקה יציע ליזם או למנהל הפרויקט דרכים בהן ניתן להפוך את הליך הבניה לכזה אשר יעמוד בדרישות התקן לבניה ירוקה, להציע פתרונות לאתגרים שהפרויקט עצמו יציף ולוודא כי כל התהליכים בפרויקט מבוססים על עקרונות הבניה הירוקה, בין אם מדובר בניית מקלט או ממ״ד ירוק, שיפוץ ירוק או בניית מבנה חדש לגמרי שיעמוד בדרישות התקן.
איך ניתן לדגול בעקרונות בניה ירוקה בזמן בניית מקלט או ממ״ד
כיצד ניתן לוודא כי הפרויקט שלכם דוגל ככל האפשר בבניה ירוקה, בזמן בניית מקלט או ממ״ד ירוק?
אדריכל לבניה ירוקה
בחירה בבעל מקצוע כמו אדריכל לבניה ירוקה יבטיח כי כל התהליך מתחילתו ועד סופו יבוסס על עקרונות הבניה הירוקה, יתחשב בדרישות תקן בניה ירוקה והתקן התרמי ויוודא כי כל התהליכים שמתרחשים באתרי הבניה לוקחים בחשבון המעטה בנזקים לסביבה.
חיסכון אנרגטי
עיקרון חשוב בבניה ירוקה הוא חיסכון באנרגיה – המעטה בשימוש מופרז במקורות אנרגיה שונים, בחירה בספקים שמתנהלים בצורה מהימנה מבחינת עמידה בתקן הירוק ושימוש בכלים וחומרים שלא מצריכים משאבי אנרגיה משמעותיים.
חיסכון במים
חיסכון במים הוא חלק משמעותי מאוד מהגישה הירוקה לבניה – שכן מים הם משאב בסיכון, בעיקר בארצנו היבשה, ושימוש מופרז במים או שאיבת יתר ממקורות מים שונים עלולה לפגוע קשות באיכות הסביבה, בחי ובצומח, ולהוות מכשול עתידי לערים רבות בארץ. תקן לבניה ירוקה מדגיש את חשיבות החיסכון במים ודורש כי כל תהליכי הבניה דוגלים בחיסכון במים ככל הניתן.
שימוש בחומרים ירוקים
הגישה האקולוגית לבניה מדגישה את חשיבות שימוש בחומרים ירוקים בעת הבניה ככל האפשר, שישאירו אחריהם כמה שפחות לסביבה.
לסיכום
עם מעט מחקר ובחירה נכונה של ספקים, אדריכל לבניה ירוקה ובעלי מקצוע, ניתן לדגול בעקרונות בנייה ירוקה בזמן בניית מקלט או ממ״ד, מבלי לפגוע בשום צורה בביטחון שלכם או של בני משפחתכם. ממ״ד ירוק הוא דרך מצוינת לשמור על הסביבה ובו בזמן על ביטחונכם האישי, בזמני מלחמה ובשגרה. שקלו בניית מקלט או ממ״ד ירוק והיעזרו בשירותיו של אדריכל לבניה ירוקה בכדי לוודא שכל קטגוריות תקן בניה ירוקה והתקן התרמי מבוצעות כהלכה.